Za energetsku obnovu obiteljskih kuća do 204 tisuće kuna

Korisnici sredstava imaju rok od 24 mjeseca od dana potpisa ugovora za provedbu energetske obnove i dostavu potrebne dokumentacije za isplatu odobrenih sredstava.

Podsjećamo da je na Javni poziv Fonda zaprimljeno 7.386 zahtjeva iz svih krajeva Hrvatske, a ponajviše ih je s područja Osječko-baranjske županije, Zagreba i Vukovarsko-srijemske županije.

Za obnovu su prijavljene kuće uglavnom energetskog razreda E i lošijeg, što znači da nisu energetski učinkovite i gube jako puno energije za grijanje. Od prijavljenih mjera energetske obnove, najviše su se tražila sredstva za toplinsku izolaciju vanjskih zidova, rekonstrukciju krova te zamjenu stolarije. Uz to, kao dodatna mjera sufinancirali su se i sustavi grijanja odnosno postavljanje fotonaponskih panela.

U ovoj godini Fond je za program namijenjen građanima osigurao 211 milijun kuna, a osigurano je i 32 milijuna kuna za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva, za koje je Javni poziv još otvoren.

Nastavak ovih programa očekuje se i u sljedećoj godini te bi novi javni pozivi kako navode iz Fonda trebali biti objavljeni već u prvom tromjesečju 2021. godine.

 

Općenito o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

preuzeto sa mgipu.gov.hr

Similar Posts