Svjetski dan energetske učinkovitosti

Danas se obilježava 22. po redu Svjetski dan energetske učinkovitosti. I dok se 1998. godine na ovaj dan po prvi put među svjetskim stručnjacima postavilo pitanje energetske krize, više od 20 godina kasnije svjedoci smo puno kompleksnije problematike klimatskih promjena.

Rezultat je to rastuće potrebe za energijom, koja se uglavnom dobiva iz fosilnih goriva i uzrokuje emisije stakleničkih plinova, stoga se posebni napori ulažu u povećanje energetske učinkovitosti odnosno smanjenje nepotrebne potrošnje energije te okretanje korištenju obnovljivih izvora energije.

U posljednjih 20 godina niz je strategija i odluka usmjerilo gospodarstvo Europe, ali i ostalih zemalja ka rješenjima koja osiguravaju niskougljični razvoj. Najnoviji Zeleni plan Europske unije ide i korak dalje te do 2050. godine planira doseći potpunu klimatsku neutralnost kontinenta. Jedna od ključnih institucija u provedbi politika energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji već 16 godina financira i provodi projekte diljem zemlje.

Kako se većina nepotrebne potrošnje energije događa u zgradama, u posljednjih par godina Fond je značajnim sredstvima podupirao programe energetske obnove neučinkovitih zgrada, ali i projekte korištenja obnovljivih izvora energije, za koje je samo u prošloj godini bilo osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava. To je uključivalo i projekte mikrosolara na kućama i apartmanima, koji su povećali energetsku neovisnost građana i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Posebni su programi sufinanciranja nastavljeni i u sektoru prometa, koji je također odgovoran za četvrtinu emisija stakleničkih plinova. S više od 40 milijuna kuna je u 2019. godini sufinancirana nabava električnih vozila građanima i tvrtkama, ali i gradnja punionica. Kako bi se osiguralo i bolje lokalno planiranje usluga za građane, sufinancirano je i 56 projekata „pametnih gradova“ s 8 milijuna kuna.

U skladu sa postojećim planom smanjenja emisija CO2, Fond će i u 2020. godini nastaviti sa svim uspješnim programima. Za početak će prijaviteljima za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada stručnjaci Fonda biti dostupni kao besplatna stručna pomoć, kako bi im olakšali kvalitetnu pripremu projekata i prijavu za sufinanciranje. Ove se godine nastavlja i s programom energetske obnove obiteljskih kuća, koji će se ponovo financirati nacionalnim sredstvima. Novost je postotak sufinanciranja koji će biti 60% za sve građane, neovisno o području na kojem žive. Kako bi se građani što bolje pripremili, dobro je da provjere imaju li sve dokumente o vlasništvu, prebivalište te da na vrijeme izrade energetski certifikat jer će on biti dio dokumentacije za prijavu. Osim obnove kuća, nastavit će se i sa sufinanciranjem nabave električnih vozila, ali i sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Sredstva će biti dostupna i lokalnim jedinicama za projekte pametnih gradova, kako bi sve mjere zajedno u konačnici dovele do energetskih ušteda i smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Energetska učinkovitost već je godinama prepoznata kao svojevrsni novi izvor energije, a pokrenute investicije i inovacije na tom području ujedno su i novi zamašnjak gospodarstva, koje sve više postaje odgovorno i „zeleno“. U idućih 30 godina očekuje se još više izazova i brzih promjena u našoj svakodnevici i poslovanju, kako bismo dosegli okolišne i energetske ciljeve. Naravno, pretpostavka za sve to je informiranost i educiranost građana, koji također sve više prepoznaju važnost energetske učinkovitosti te prepoznaju koristi od projekata energetske obnove, korištenja obnovljivih izvora energije ili, primjerice, e-mobilnosti.

preuzeto sa fzoeu.hr

Similar Posts