Poučne staze Hrvatskih šuma iliti Hrvatske šume su zakon

Ukolio ste planinar ili volite malo više saznati o prirodi i biljkama i životinjama na našem području – Hrvatske šume su super izvor informacija.
Osim super časopisa koji je besplatan i dostupan online i besplatan, na web stranici Hrvatski šuma možete pronaći kartu s kratkim opisom poučnih staza koje održavaju Hrvatske šume:

Poučne staze i prirodno-rekreativni objekti koje Hrvatske šume d.o.o. uređuju dio su aktivnosti provedenih s ciljem da potaknu i što većem broju stanovništva omoguće boravak u prirodi i korištenje ostalih korisnih funkcija šuma, poput rekreativne, socijalne, zdravstvene i turističke. Na to se nadovezuje želja, ali i potreba, da se stanovnicima prenese što više točnih informacija o relevantnim temama iz područja šumarstva. Uređenje staza na pomno odabranim predjelima promovira specifične lokacije i istovremeno prezentira širu sliku šumarstva Hrvatske. Staze su pogodne za samostalne obilaske i učenje putem edukativnih sadržaja didaktičkih elemenata i poučnih ploča koji prezentiraju širok raspon tema: gospodarenje šumama, zaštita šuma od požara, flora, fauna, fitocenološke karakteristike predjela, prirodni fenomeni, povijest šumarstva i regije, ekologija, geologija i niz drugih zanimljivih informacija.

Kako bi se posjetitelji potaknuli na duži boravak u prirodi uređena su odmorišta sa stolovima i klupama, nadstrešnice, sjenice, vidikovci, staze u krošnji, postavljene sprave za rekreaciju i dječja igrališta te različiti funkcionalni i zanimljivi elementi.

Opisi staza uz kartu: U pravilu su sve staze nivelirane tako da su dužinom i nagibom vrlo lagane za hod te prema uobičajenoj klasifikaciji planinarskih staza pripadaju u kategoriju laganih staza (K1, VR1 i T1). Uz reljef i dužine staza ukratko je opisan prateći sadržaj staza te šumske zajednice i ekosustavi u kojima se nalaze. Navedeno je i koje su staze u obnovi ili izgradnji te istaknuta staza prilagođena osobama s invaliditetom.

p.s.
Ne zaboravite da ukolike berete gljive, šparoge i sl. morate imati “Dozvolu za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda”. Dozvola je besplatna, vrijedi cijelu godinu i možete je napraviti ovdje.

Similar Posts